Ameland is een leuk eiland als u lekker uit wilt waaien, wilt ontspannen of op zoek bent naar het typische eilandgevoel. Het is één van de Nederlandse Waddeneilanden, maar wel een eiland met geheel eigen natuur, cultuur en historie.

Dorpen


Buren


Buren was ooit een dorp van juttende boeren. De gejutte goederen vormden een welkome aanvulling op het karige rantsoen. Tegenwoordig is Buren het jongste dorp van Ameland. Het is een dorp met moderne voorzieningen, zoals eigentijdse winkeltjes, gezellige restaurants, cafés en een supermarkt.

Lees verder

Nes


Met circa 1200 inwoners is Nes één van de grootste dorpen op het waddeneiland Ameland. In Nes komt al het goede van het Amelander verleden en heden samen. In het dorp treft u zowel een aantal fraaie commandeurswoningen aan, als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum. In de zomer worden regelmatig markten georganiseerd.

Lees verder

Ballum


Het fraaie dorp Ballum is met zijn 350 inwoners het kleinste dorp op Ameland. In de 15e eeuw was het o.a. de woonplaats van de Cammingha's, de vroegere vrijheren van Ameland. Nog steeds is Ballum het bestuurlijke centrum van Ameland.

Lees verder

Hollum


In het dorp Hollum stapt u letterlijk de levendige geschiedenis van Ameland binnen. In straten als de Burelaan en de Oosterlaan is de rijke Amelander historie nog springlevend.

Lees verder

Te doen op Ameland


Strand


Aan de noordkant van het eiland ligt een langgerekt strand van ruim 20 kilometer. U kunt er eindeloos lang wandelen, uitwaaien, schelpen zoeken of kastelen bouwen. Op de vier bewaakte badstranden, ter hoogte van de dorpen, kunt u onder bewaking zwemmen in de Noordzee.


Wandelen en fietsen


Ameland is bij uitstek geschikt om heerlijke wandelingen en fietstochten te maken. Het eiland telt 90 kilometers aan fietspaden. Klik hier als u de fiets- en wandelpaden wilt bekijken.


 

Wat is er nog meer te doen?

Wat dacht u van wadlopen, zeevissen, paardrijden, robben bekijken of parachutespringen? Dit alles en nog veel meer is mogelijk op het eiland. Voor elk wat wils.

Meer informatie kunt u vinden in onderstaande links: